דף הבית >> תנ"ך - מקראות גדולות, חוק לישראל,חומשים, פרשנים, פרשת השבוע, מדרשים >> חומש מקרא מפורש - הוצאת עוז והדר | | | | מידע נוסף |
מקרא מפורש - חומש עם ביאור משולב למקרא ורש"י 5 כר' / עוז והדר.
חומש 'מקרא מפורש' כולל ביאור משולש, ביאור לתורה, לרש"י, ועל סדר ההפטרות.
ביאור המקרא - הוא ביאור משולב בגוף הכתוב, כשלכל מילה ומשפט צמוד ביאור בהתאם לצורך והעניין, כאשר מושקעים מחשבה והתבוננות רבה, שלא להכביד על הלומד בהסבר שאינו נחוץ הקוטע את רצף הלימוד.
בהערות הובאו מקורות הביאור, ושפע חומר נוסף לישוב קושיות והבאת דעות אחרות לביאור הכתובים. וכן נתינת מענה לקושיות שעלולות לצוץ ללומד במהלך לימודו. הלומד המתבונן לבטח ישמח להיווכח שהאברבנאל, לדוגמא, פותר את אי ההבנה שלו בפירוש מחודש.
ביאור רש"י - בדומה למדור על התורה, מופיע על העמוד מדור של ביאור משולב המפרש כל מילה ואות בדברי רש"י הק'. גם כאן נעשתה עבודת ליקוט וזיקוק של מאות(!) מפרשי רש"י, המבררים את כוונתו, כך שכל שאלה או קושי בדברי רש"י זוכים להסבר מפורט ומחכים. הביאור מבוסס על יצירת הפלא מבית 'עוז והדר' – הלא היא סדרת "חומש רש"י המבואר" שכבר קנתה לה שם ושביתה בבתי מדרשות.
ביאור ההפטרה - קובע ברכה לעצמו המדור המופלא של 'ביאור ההפטרה'. גם הוא עשוי כמתכונת הביאור המשולב על המקרא ועל רש"י, אלא שכאן ניכרת נחיצותו בהיות פסוקי ההפטרות לקוחים מתוך ספרי הנביאים הראשונים והאחרונים, וכדי להבין פרק מסוים על בוריו, יש צורך ברקע מקדים ובהבנת ההקשר המוקדם והמאוחר. המדור מיוסד על מפרשי הנביאים, מרש"י רד"ק ואבן עזרא ועד המלבי"ם ובתווך כל המפרשים התורמים להבנת הפסוקים ומשמעות ההפטרה.
מה בעצם צריך ביאור לתורה?
על פניו לכאורה אין קשיים מיוחדים במקרא, ובמידה וישנם נפתרים הם בדרך כלל ע"י רש"י על אתר. אולם יעיד כל מי שניסה אי פעם להבין פסוק כהלכתו, שנתקל בקשיים מכמה וכמה סוגים ותחומים, ופעמים רבות שרש"י לא טרח לבאר מחמת רוחב דעתו.
הגע בעצמך, כמה אנשים מבינים לאשורו את הסכם לבן יעקב ולבן עם העקודים נקודים וברודים, ואת שהחליף את משכורותו עשרת מונים?! וכמה השכילו להשיג את ההלכות המורכבות שבפרשת משפטים או שופטים?! ומי מהם שצלח את המילים הקשות של שירת האזינו או ברכות בלעם?!
בדיוק את החלל הזה בא "מקרא מפורש" למלא, ובעזרת פירושי הראשונים וגדולי האחרונים, אשר חלקם כלל לא נכתבו על אתר,, בשפה קולחת ובהירה, בניסוח וסגנון שווה לכל נפש.
בהיות שדברי תורה עניים במקום זה ועשירים במקום אחר, הובאו השלמות והרחבות ממקומות אחרים בתורה באותו עניין או באותה מצוה. בנוסף הובאו קצת דברי אגדה ורמזים שונים מספרי חז"ל ומן הראשונים, וכן טעמי המצוות ותכליתן.
על מנת לסייע ללומד להבין את הפרשה, נערכה הקדמה לפני כל נושא המציגה את מבנהו ופרטים חשובים המשמשים כרקע לעניין. כן נוספו כותרות וכותרות משנה לפני כל נושא חדש. ומדור הקובע ברכה לעצמו הוא מפתח "נושאי הפרשה" הסודר ומפרט את כל הנושאים המרכזיים של כל פרשה לפי סדר הכתובים.
כמו בכל יצירה של 'עוז והדר', גם בסדרת 'מקרא מפורש' הכל עשוי מלאכת מחשבת בתכלית הפאר והיופי, בעיצוב חדשני ובעימוד מאיר עינים משובב לב.
|
|
|
|